Dragostea din Dumnezeu (1 Corinteni 13:4-7)

mart. 29, 2020 | Meditații

cross

Un lucru extraordinar de frumos este dragostea lui Dumnezeu. Dragostea care vine din Dumnezeu și care nu va avea niciodată sfârșit, pentru că dragostea este Dumnezeu! 
1 Corinteni 13:8 spune că dragostea nu va pieri niciodată (în slavă vom avea parte de ea în mod desăvârșit). 1 Ioan 4:8 ne spune ca Dumnezeu este dragoste și totul izvorăște din El și se varsă înapoi în El. Dragostea este ceea ce noi, oamenii, avem nevoie cel mai mult. Unii de la alții, dar în mod special de la Domnul. 

Când citim 1 Corinteni 13:4-7 vedem într-un mod deosebit ce anume este dragostea, iar în 1 Corinteni 14:1 apostolul Pavel ne spune sa urmărim dragostea. De aici s-au născut 2 întrebări:

 1. Ce anume este dragostea?
 2. Dragostea este ceva definit și poate fi urmărită? 

Toți avem această dorință de a fi plini de dragoste și de a beneficia de dragoste, însă este atât de important să deosebim între dragostea care vine din Dumnezeu și dragostea lumii. Să nu confundăm una cu cealaltă!

Dragostea din Dumnezeu: 

 • Este îndelung răbdătoare 
 • Se bucură de adevăr
 • Acoperă totul
 • Nădăjduiește totul
 • Suferă totul 
 • Este plină de bunătate
 • Crede totul

Dragostea din Dumnezeu:

 • Nu se laudă 
 • Nu se umflă de mândrie
 • Nu pizmuiește
 • Nu se gândește la rău
 • Nu se poartă necuviincios
 • Nu se mânie 
 • Nu caută folosul său 
 • Nu se bucură de nelegiuire

Aceasta este dragostea descrisă de Pavel, dragostea trăită de el, dragostea descoperită de Dumnezeu. Dragostea la care suntem și noi chemați

În Ioan 3:16 vedem dragostea manifestată! În 1 Ioan capitolul 3 și capitolul 4 vedem de asemenea cum se manifestă dragostea prin iubire! Isus a venit și a murit pentru noi din cauză că ne-a iubit și ne cere și nouă sa iubim pe frați ca pe noi înșine și să fim gata sa ne jertfim pentru ei. Oh, ce greu, dar ce profund. Dragostea aceasta despre care vorbim este dragostea pe care Dumnezeu ne-a învățat să o avem și să o oferim (1 Ioan 4:19), este dragostea ce ne-a fost dată și arătată mai întâi de El! Noi beneficiem de aceeași dragoste pe care Dumnezeu i-a arătat-o lui Isus (Ioan 17:23). Să o urmăm aceasta mereu!


Dragoste = substantiv. Starea în sine. 
A iubi = verb. Acțiunea în fapt.

Mereu auzim: „să spui în dragoste” sau „să acționezi în dragoste” și de cele mai multe ori prin aceste afirmații ți se cere în mod indirect să vorbești într-un fel care să nu supere. Însă…. Oare noi ce dragoste avem și urmărim? Cea din Dumnezeu (1 Corinteni 13, 1 Ioan 4:17), sau cea din lume (Romani 1:31, 2 Timotei 3:3)?
Oare nu cumva am înțeles lucrurile puțin denaturat? Oare nu vedem prin intermediul unor șabloane pe care le aplicăm fiecare dintre noi în funcție de situație? Dacă ar vorbi un apostol, un însemnat lider, l-am asculta. Însă dacă vorbește păstorul.. ascultăm doar dacă l-am și votat la adunarea generală, altfel nu. Dacă vorbește un oarecare necunoscut, Neco sau o altă măgărită, ignorăm complet. 
Avem șabloane ca niște ziduri de beton și se prea poate sa nu fie șabloane biblic construite. 

1 Corinteni 14:1 spune să urmărim dragostea descrisă în 1 Corinteni 13:4-7. Haideți să ne cercetăm și să lăsăm Duhul Sfânt să ne arate dacă în noi locuiește această dragoste din Dumnezeu, sau dacă doar afirmăm de pe buze, însă dorim să ne fie „servită” într-un mod plăcut nouă. 

Nu putem să ne bucurăm în Domnul și să împlinim poruncile Lui (iubindu-L pe El și iubind pe frați) dacă nu suntem gata să primim la rândul nostru scrisori precum cele scrise de Pavel (2 Corinteni 10:9, 2 Corinteni 13:10). Nu putem să amestecam ce e firesc cu ce e duhovnicesc. Dacă dragostea din Cristos o dorim, atunci dorim cercetarea noastră și nu așteptăm sa fim gâdilați în firea noastră cu dulcegării și vorbiri mieroase. 

Dumnezeu este dragoste! Mărit să fie Numele Lui cel sfânt. Să ne iubim unii pe alții, așa cum El ne-a iubit și ne-a învățat prin Cuvânt. 
Ce frumos este când frații sunt împreună. Haideți sa descoperim lucrurile tainice ale sfintelor scripturi, prin Duhul, și să urmărim această dragoste dumnezeiască. 

Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului. Efeseni 5:19

– laptele duhovnicesc și curat –

„Voi sunteţi trupul lui Hristos şi fiecare, în parte, mădularele lui. ”

1 Corinteni 12:27

Să căutăm dar o dragoste ca a Lui, o credință puternică și să grăbim și să așteptăm venirea Lui.

Aceste meditații sunt scrise de noi pentru noi, în special pentru că în aceste zile suntem departe unii de alții, în izolare. Însă chiar și așa, suntem împreună în Cristos!
Scrie și tu câteva cuvinte de încurajare și mângăiere pentru frații tăi și trimite fratelui păstor.

„Îmi este dor de tine, frate și soră!” Psalmul 16:3